VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

’Hypotheekrenteaftrek sneller omlaag door lage rente’

Geplaatst op: 26-04-2016, 14:24:31

De hypotheekrenteaftrek kan sneller worden versoberd door de huidige lage rente. Wat toezichthouder De Nederlandsche Bank betreft, ligt daar een mogelijke taak voor het nieuwe kabinet.

Die suggestie staat te lezen in het vandaag gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit, waarin DNB halfjaarlijks de financiële stabiliteit in kaart brengt.

Door de hypotheekrenteaftrek versneld terug te schroeven, worden huizenkopers minder geprikkeld om maximaal te lenen. Nu de rente voor hypotheken tot een dieptepunt is gedaald, is afbouwen makkelijker omdat bij de lage rente het fiscale voordeel beperkt is.

Hypotheeklast

DNB-directeur Klaas Knot maakt zich zorgen al langer zorgen om de lage rente. Twee weken geleden verscheen hij tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer om het ECB-beleid toe te lichten. Toen waarschuwde hij al dat huishoudens zich goed moeten realiseren of ze hun hypotheek ook in de toekomst nog kunnen betalen, als de rente weer gaat stijgen.

Ook banken merken de gevolgen van het ECB-beleid, waarbij de rente in maart nog een stapje lager werd gezet. De lage rente tast hun winstgevendheid aan.

Probleemleningen

De Nederlandse financiële sector staat er wat DNB betreft relatief goed, onder andere omdat onze economie aantrekt. Daardoor liep het aantal probleemleningen, terug tot 2,75% van de totaal uitstaande leningen. Binnen Europa is dat laag. De winst voor de Nederlandse bankensector verdubbelde van 2014 op 2015 tot €10 miljard.

Wel waarschuwt de centrale bank dat de Nederlandse financiële sector moet oppassen voor oplopende verliezen door lagere grondstofprijzen. Nederlandse banken hebben voor €38 miljard uitstaan in opkomende landen die gevoelig zijn voor de dalende grondstofprijzen. Banken hebben vooral geld uitstaan in Brazilië en Rusland. Pensioenfondsen hebben in totaal €30 miljard uitstaan in opkomende economieën.

Bron: www.dft.nl van 26 april 2016

Vorige pagina